Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  

Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

 


Aktualizováno:

Chov králíků

Masná plemena – Všichni králíci patřící do této skupiny mají mohutné tělo a široký hrudník. Obvyklá je u nich také výborná plodnost a u samic vysoké množství mléka pro mláďata.

Středně velká plemena králíků na maso

Samici se obvykle rodí zhruba 5 mláďat (samozřejmě jich může být méně). Taková mláďata už na třech měsících váží zhruba kolem 3 kilogramů. Až 65 % z celkové hmotnosti králíka se dokáže zpracovat, zároveň maso těchto plemen patří mezi oblíbené, protože je celkem kvalitní. Pokud se ale rozhodnete tato plemena nechovat jen pro maso, ale i pro další chov, tak k rozmnožování je vhodné využívat králíky starší zhruba 8 měsíců. Pro tyto králíky je také potřeba mít v kotci/kleci dost prostoru. Celkově ale tato skupina nepatří mezi náročná na chov.

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Křížení králíků na maso

Při křížení je důležité, aby samec byl menším plemenem než samice, jinak by to mohlo zkomplikovat porod. Na internetu lze najít řadu rad, která plemena se dají křížit. Poradit může chovatelům i veterinář, případně zkušenější chovatel.

Burgundský (oficiální označení: Bu)

Celkem oblíbeným plemenem se také stal burgundský králík domácí pocházející z Francie. Toto plemeno patří k jedněm z nejstarších plemen. Burgundský králík je dnes chován nejen pro maso a kožešinu, ale i pro výstavní účely.

Vzhled

Tento králík má překrásnou žlutočervenou srst. Oči tohoto králíka jsou hnědé. Délka uší je asi 13 cm. Ideální váha je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Výhodou tohoto plemene je, že je velmi plodné a zároveň také jeho mláďata rychle rostou. Nároky na chov se nijak neliší od ostatních králíků.

Obrázky

Odkaz na fotografie burgundského králíka na googlu: burgundský králík foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Český albín (oficiální označení: ČA)

Český albín patří mezi česká plemena vyšlechtěná v první polovině 20. století.

Vzhled

Ideální váha je kolem 5 kilogramů, a jak již název napovídá, barva srsti je bílá. Barva očí je růžová, drápky jsou bílé. Uši jsou asi 12 cm dlouhé.

Chov

Naopak plemeno českého albína není na chov příliš náročné. Důležité je udržovat v jeho kleci čistotu, aby se uchovala čistá srst. Užívá se hodně ke křížení. I toto plemeno patří mezi velmi plodná.

Obrázky

Odkaz na fotografie českého albína na googlu: Český albín foto.

Francouzský stříbřitý (oficiální označení: Fs)

Jak název napovídá, původ tohoto králíka je ve Francii zhruba v 18. století. V České republice se toto plemeno chová jen výjimečně.

Vzhled

Stejně jako u velkého světlého stříbřitého králíka je i u tohoto plemene typické to, že se mláďata rodí černá a až pak se jejich barva mění. Jak již název napovídá, barva srsti připomíná stříbro. Okolí uší, očí, končetin i ocasu bývá ale tmavší. Srst je dlouhá asi 3 cm. Uši jsou dlouhé asi 13 cm. Oči francouzského stříbřitého králíka jsou hnědé. Ideální váha je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Tento králík je chován hlavně pro svou kožešinu a pro maso, případně i jako sportovní plemeno.

Obrázky

Odkaz na fotografie francouzského stříbřitého králíka na googlu: francouzský stříbřitý králík foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kalifornský bílý (oficiální označení: Kal)

Toto králičí plemeno bylo vyšlechtěno ve Spojených státech amerických. Od počátku bylo určené k chovu pro maso a kožešinu. Dnes se objevuje ale i na výstavách.

Vzhled

I u tohoto plemene je ideální váha kolem 5 kilogramů. Barva srsti je bílá. Dnes se u nás ale už vyskytuje i kalifornský králík s černou, modrou nebo havanovitou kresbou. Také je pro něj typické, že má tmavší srst na nohou, na hlavě a na ocasu. I oči tohoto králíka mají růžovou barvu. Drápky mají tmavou, až černou barvu. Uši tohoto králíka jsou dlouhé asi 10 cm.

Chov

I toto plemeno je kvůli své plodnosti vhodné pro chovatele, kteří usilují o křížení. Samice jsou velmi plodné a mláďata velmi dobře rostou. Zároveň nemají takové nároky na množství krmiva.

Obrázky

Odkaz na fotografie kalifornského králíka na googlu: kalifornský králík foto.

Kuní velký (oficiální označení: Kuv)

Toto plemeno se řadí k českým plemenům vyšlechtěným asi na začátku 20. století. Toto plemeno není úplně populární, a proto je počet chovatelů kuního velkého králíka nízký.

Vzhled

Barva srsti tohoto plemene je hnědá a modrá. Barva krycího chlupu je u obou barev pastelová. Pro toto plemeno je typický tmavý pruh na hřbetě, tmavé zbarvení srsti kolem uší, nosu, očí, pírka a na končetinách. Barva oči u hnědého kuního králíka je hnědá, u modrého je šedomodrá. Délka uší je 11 cm. Pro toto plemeno je typická váha kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno není na výstavách běžné, protože málokterý jedinec má zcela přesný barevný ráz. Toto plemeno není nijak náročné na chov.

Obrázky

Odkaz na fotografie kuního velkého králíka na googlu: kuní velký králík foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Meklenburský strakáč (oficiální označení: MS)

Jedná se o plemeno vyšlechtěné v Německu ve 20. století.

Vzhled

Ideální váha tohoto plemene je kolem 5 kilogramů. A barva srsti je bílá s typickou strakatou kresbou, kdy je srst na hřbetě tmavší než na břichu (břicho mívá bílou srst). Meklenburský strakáč se také vyskytuje v černé, modré, červené, havanovité a durynské barvě. Barva očí vychází z barvy srsti. Uši jsou dlouhé asi 12 cm.

Obrázky

Odkaz na fotografie meklenburského strakáče na googlu: meklenburský strakáč foto.

Nitranský (oficiální označení: Ni)

Jak již název napovídá, tento králík je velmi rozšířený na Slovensku, vyšlechtěn zde byl až ve 20. století.

Vzhled

Nitranský králík domácí se svojí tmavší srstí podobá kalifornskému (srst je tmavě šedá, může vypadat i šedomodře). Srst je dlouhá asi 3 cm. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha pro toto plemeno je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Nitranští králíci jsou chováni hlavně pro maso. Dobré u nich je, že samice rodí celkem vysoký počet mláďat, a proto se chov rychle rozšiřuje.

Obrázky

Odkaz na fotografie nitranského králíka na googlu: nitranský králík foto.

Novozélandský bílý (oficiální označení: Nb)

Název tohoto plemene zavádí k tomu, aby byl jeho původ řazen do Nového Zélandu, tento králík byl ale vyšlechtěn ve Spojených státech amerických a pojem „novozélandský“ má proto, že k jeho křížení bylo využito stájových králíků z Nového Zélandu. Novozélandský bílý králík vznikl asi na začátku 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno je typická váha kolem 5 kilogramů. Jak již jeho název napovídá, barva srsti je bílá, i drápy jsou bílé. Barva očí je růžová. Uši jsou asi 10 cm dlouhé. Také tělo je mohutné.

Chov

Tento králík má také sklony k lenosti, zároveň je novozélandský bílý králík velmi vhodný pro chovatele, kteří se pokouší o užitkové křížení, protože toto plemeno je velmi plodné. Je důležité v jeho kleci udržovat čistotu kvůli jeho bílé barvě srsti. Jeho chov je opravdu hlavně pro maso.

Obrázky

Odkaz na fotografie novozélandského bílého králíka na googlu: novozélandský bílý králík foto.

Siamský velký (oficiální označení: Siv)

Jedná se o české plemeno uznané na konci 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno jsou typické dvě barvy, a to žlutá a modrá. Siamský králík se pozná podle tmavšího zbarvení kolem uší, končetin, pruhu na hřbetu a díky skvrnám na skráních. Barva očí je hnědá u žluté varianty, u modré jsou oči modrošedé. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Jeho chov je celkem náročný, ale i tak se mezi chovateli toto plemeno rychle rozšiřuje. Chovatelé oceňují hlavně zbarvení srsti.

Obrázky

Odkaz na fotografie siamského velkého králíka na googlu: siamský velký králík.

Velký světlý stříbřitý (oficiální označení: Vss)

Původ tohoto plemene je v Německu ve 20. století. Králík byl vyšlechtěn z francouzského stříbřitého. I toto plemeno je často využíváno nejen pro chov na maso, ale i k výstavám.

Vzhled

Pro toto plemeno je typické to, že jejich mláďata mají na počátku černou srst a až postupně se jejich srst zesvětluje. Pro výstavy je ale důležité, aby barva srsti byla po celém těle stejná. Srst je dlouhá asi 3 cm. Oči má tento králík hnědé, drápky jsou tmavé, až černé. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. I u tohoto králíka je ideální váha kolem 5 kilogramů.

Chov

Srst tohoto králíka je mezi zpracovateli velmi žádaná, a proto musí být králík udržován v čistotě, aby si svou srst neponičil. Velký světlý stříbřitý králík se často používá také ke křížení.

Obrázky

Odkaz na fotografie velkého světlého stříbřitého králíka na googlu: velký světlý stříbřitý králík foto.

Autor: © Mgr. Jitka Musilová

odkaz na článek

. Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso [online]. ČeskáVeterina.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS