Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  

Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných pro jejich krásu

 


Aktualizováno:

Chov králíků

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Aljaška (oficiální označení: Al)

Toto plemeno králíka Aljašky pochází původně z Německa, vyšlechtěno bylo ve 20. století.

Vzhled

Charakteristickým rysem tohoto králíka je jeho sytě černá a lesklá srst. Oči jsou hnědé. Délka uší je asi 12 cm. Jeho ideální váha je kolem 3, 5 kilogramu.

Chov

Celkově tento králík nepatří k příliš náročným na chov. Tento králík je často chován i pro svou kožešinu, a proto je třeba ho chránit před přímým slunečním zářením, aby srst nebyla znehodnocena. Také je důležité dbát na čistotu v jeho kleci, protože i nečistota může jeho kožešinu znehodnotit.

Obrázky

Odkaz na fotografie králíka aljašky na googlu: králík aljaška foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Anglický beran (oficiální označení: AB)

Toto plemeno vzniklo v Anglii v 18. století.

Vzhled

Jako pro každého králičího berana i pro toto plemeno jsou typické jeho uši, které při pohledu zepředu tvoří podkovu. Rozpětí uší anglického berana by mělo být kolem 60 centimetrů (u výstavních kousků by určitě nemělo být menší). Barva srsti může být u tohoto plemene různá, například bílá, černá, divoká, železitá, madagaskarová, durynská, ale i strakatá. Ideální váha tohoto domácího králíka je kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno anglického berana patří k náročnějším plemenům na chov, často se také účastní různých výstav a soutěží. Jedná se o sportovní plemeno. Je třeba mu často stříhat drápy, aby si neporanil uši. Také je důležitá, aby jeho klec byla čistá. Toto plemeno je vhodné pro zkušené chovatele.

Obrázky

Odkaz na fotografie anglického berana na googlu: anglický beran foto.

Bílopesíkatý (oficiální označení: Bí)

Toto plemeno vzniklo v několika státech najednou, a to v Německu, Anglii a ve Spojených státech amerických.

Vzhled

Toto plemeno bílopesíkatého králíka má také svůj charakteristický rys. Tím jsou silné elastické pesíky s nílými konečky. Barva srsti může být černá, modrá nebo havanovitá. Tento králík má bílé lemování kolem nosu, očí, na skráních, kolem uší, ale často také bílé skvrny na břiše, vnitřních stehnech a spodní části ocasu. Délka uší je asi 12 cm. Jeho ideální váha je kolem 3,5 kilogramu.

Chov

Bílopesíkatý králík patří také k nenáročným plemenům. Tento králík je chován pro maso i kožešinu.

Obrázky

Odkaz na fotografie bílopesíkatého králíka na googlu: bílopesíkatý králík foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Český luštič (oficiální označení: ČI)

Toto plemeno patří k celkem starším plemenům.

Vzhled

Pro tohoto králíka je také typická barva jeho srsti, která mívá odstíny oranžově šedé barvy. Odstíny srsti tohoto králíčka jsou světlé. Barva očí je modrohnědá až šedomodrá. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha se u něj pohybuje kolem 4 kilogramů.

Chov

U chovatelů je vcelku málo rozšířený, přestože jeho chov není náročný. Často je využíván v plemenitbě. Jeho kožešina je také oblíbená ve výrobě kožichů. Podmínky chovu jsou zde stejné jako u jiných plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie českého luštiče na googlu: český luštič foto.

Český strakáč (oficiální označení: Čs)

Toto plemeno českého strakáče patří ke starším plemenům a pochází z 19. století.

Vzhled

Jeho srst je také strakatá, jak již napovídá jeho název, ale kresba srsti není příliš výrazná. Barva kresby může být modrá, žlutá, divoce zbarvená, železitá, želvovinová, černožlutá, modrožlutá, havanovitá, madagaskarová. Podkladová srst je vždy bílá. Oči mohou mít různé barvy podle barvy srsti. Uši jsou dlouhé asi 10 cm. Typické jsou pro něj i dlouhé končetiny. Ideální váha tohoto králíka je kolem 3,5 kilogramů.

Chov

Pro chov není příliš náročný, nevyžaduje žádné zvláštní podmínky v krmení a ustájení, horší je to ale v plemenitbě, kde jsou jeho nároky vysoké. Čeští strakáčci jsou chováni na výstavy.

Obrázky

Odkaz na fotografie českého strakáče na googlu: český strakáč foto.

Durynský (oficiální označení: Du)

Toto plemeno pochází z Německa.

Vzhled

Toto plemeno durynského králíka má madagaskarovou barvu. Kamzičí kresba se objevuje kolem nosu, uší, na stehnech i bocích. Barva očí je hnědá. Délka uší je asi 12 cm. I u tohoto plemene je ideální váha kolem 3,5 kilogramu.

Chov

I tento králík patří k nenáročným plemenům pro chov.

Obrázky

Odkaz na fotografie durynského králíka na googlu: durynský králík foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Havana (oficiální označení: ha)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Nizozemsku v 19. století.

Vzhled

Toto plemeno králíka Havany má také charakteristickou barvu srsti, a to čokoládovou. Oči jsou také hnědé. Délka uší je kolem 12 cm. Jeho ideální váha se pohybuje kolem 3, 5 kilogramu.

Chov

Havana patří mezi velmi plodné králíky, kteří se dokáží o své mladé postarat. I u tohoto plemene je důležité chránit jeho srst před sluncem a nečistotami v kleci. Tento králík je také vhodný pro chovatele začátečníky.

Obrázky

Odkaz na fotografie králíka havany na googlu: králík havana foto.

Japonský (oficiální označení: J)

Toto plemeno vzniklo ve Francii v 19. století.

Vzhled

Typická je pro něj i jeho srst, která nemá jednotnou barvu, často se ale v podobě skvrn nebo pruhů střídá černá a žlutá barva. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha tohoto králíka je kolem 4,5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno japonského králíka se řadí také k náročnějším plemenům na chov. Tito králíci jsou velmi plodní (mají dokonce i 10 mláďat ve vrhu) a dobře se o svá mláďata starají.

Obrázky

Odkaz na fotografie japonského králíka na googlu: japonský králík foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Míšenský beran (oficiální označení: MB)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Německu na začátku 20. století. V Čechách to není příliš často chované plemeno.

Vzhled

Míšenský beran také patří k typickým beranovitým domácím králíkům. Chov tohoto berana není tak náročný jako anglického berana, ale ani tak není jeho chov v České republice příliš rozšířený. Jeho ideální váha je podobná jako u anglického berana, jen by měl být nepatrně (zhruba půl kila) těžší, tedy kolem 5,5 kilogramů. Srst tohoto králíka bývá lehce stříbřitá (ale je přípustný i v barvách modře stříbřité, světle stříbřité, žlutě stříbřité, havanovitě stříbřité). Délka uší je kolem 40 cm.

Chov

Míšeňský beran je na chov náročný stejně jako anglický beran.

Obrázky

Odkaz na fotografie míšenského berana na googlu: míšenský beran foto.

Moravský bílo hnědooký (oficiální označení: Mbh)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Prostějově na Moravě ve 20. století.

Vzhled

Toto plemeno moravského bílého hnědookého králíka patří k mladším plemenům. Jak vyplývá z jeho názvu, typická je pro něj čistě bílá srst a hnědé oči. Délka uší je asi 10 cm. Jeho ideální váha je kolem 3,5 kilogramu.

Chov

Toto plemeno potřebuje k dosažení správné hmotnosti kvalitní krmivo. Tito králíci jsou také velmi plodní. Stejně jako u všech bílých králíků je i u něj důležitá čistota v kleci.

Obrázky

Odkaz na fotografie moravského bílého hnědookého králíka na googlu: moravský bílý hnědooký králík foto.

Novozélandský červený (oficiální označení: Nč)

Toto plemeno pochází ze Spojených států amerických a vyšlechtěno bylo asi na začátku 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno novozélandského červeného králíka je, jak napovídá jeho název, typická jeho sytě červená barva srsti. Srst může mít samozřejmě řadu odstínů. Srst by neměla mít žádné stínování. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha se u něj pohybuje kolem 5 kilogramů.

Chov

Jeho velkou výhodou je, že se dá chovat snad ve všech podmínkách a často se využívá ke křížení, protože je také velmi plodný. Na chov je náročný stejně jako ostatní králičí plemena.

Obrázky

Odkaz na fotografie novozélandského červeného králíka na googlu: novozélandský červený králík foto.

Tříbarevný strakáč (oficiální označení: TS)

Toto plemeno bylo vyšlechtěno současně ve dvou státech, a to v Německu a v Československu zhruba na začátku 20. století.

Toto plemeno králíka tříbarevného strakáče se vzhledem velmi podobá českému strakáči.

Vzhled

Rozdíl je právě ve volbě barev. Pro toto plemeno je typická strakatost v barvách černé a žluté. Oči jsou hnědé. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální hmotnost se u tříbarevného strakáče pohybuje kolem 4 kilogramů.

Chov

Tento domácí králík není na chov příliš náročný, těžší je to s ním ale v křížení a plemenitbě. Tito králíci se často objevují na výstavách kvůli svému zbarvení kožešiny. Zároveň je toto plemeno velmi plodné. Podmínky chovu jsou u něj stejné jako u jiných plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie tříbarevného strakáče na googlu: tříbarevný strakáč foto.

Zaječí (oficiální označení: Za)

Toto plemeno zaječího králíka pochází původně z Anglie a patří ke sportovním plemenům.

Vzhled

Tomu odpovídá i stavba jeho těla, které je štíhlé s dlouhými končetinami. Jak již název napovídá, svým vzhledem tento králík připomíná zajíce. Jeho ušní boltce jsou také vzpřímené. Srst tohoto králíka je divoce zbarvená s červenými až zlatými odstíny (možná je i černá a modrá srst). Délka uší je kolem 13 cm. Jeho ideální váha se pohybuje kolem 3,5 kilogramu.

Chov

Chov tohoto plemene je velmi náročný, protože potřebuje dost prostoru. Pokud chce chovatel využít tohoto králíka k výstavám, je třeba ho od malička učit správnému postoji.

Obrázky

Odkaz na fotografie zaječího králíka na googlu: zaječí králík foto.

Zemplínský (oficiální označení: Ze)

Toto plemeno zemplínského králíka patří ke slovenským plemenům.

Vzhled

Barva srsti tohoto králíka bývá hnědá s modrým nádechem. Oči má šedomodré. Na břiše bývá srst světlejší. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Jeho ideální váha se pohybuje kolem 5 kilogramů.

Chov

Tento králík bývá velmi plodný a zároveň i odolný, a proto je vhodný pro chov. Navíc jeho chov není náročnější než u jiných plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie zemplínského králíka na googlu: zemplínský králík foto.

Autor: © Mgr. Jitka Musilová

odkaz na článek

. Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných pro jejich krásu [online]. ČeskáVeterina.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS