Informace od profesionálů

MENU

  

BETA BOJOVNICE

  

PES

  

KOČKA

  

KRÁLÍK

  

Prednison pro psa

 


Aktualizováno:

Veterina

Prednison je mocný lék. Při správné indikaci doslova zachraňuje životy. Prednison často skutečně léčí, a to rychle a efektivně. Například u úrazů mozku a míchy je to život zachraňující věc, otok nervové tkáně by psa jinak zabil či mu způsobil doživotní ochrnutí. A podobně je tomu u spousty jiných diagnóz. V jiných případech je to tak, že zamaskuje příznaky, také rychle a efektivně.

Kortikoidy pro psa

Bez kortikoidů se nedá dělat akutní medicína, u šokových případů či u popálenin doslova zachraňují životy. Vždyť co by bez kortikoidů dělala zvířata s vyhřezlými plotýnkami či jinak poškozenou míchou? Přípravek Solu-Medrol se jim před operací opravdu nedává zbytečně. A co by si bez kortikoidů počali ovčáci se syndromem cauda equina? Kortikoidy nejen psům, ale i ostatním zvířatům prodlužují život, a to výrazně, nástup nevratného ochrnutí se dá odložit o dlouhé měsíce. Bez kortikoidů se rovněž neobejdou zvířata s akutní alergickou reakcí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Dávkování

Dávkování u psa je dáno tabulkově a vychází z váhy psa. 20kg pes by měl teoreticky užívat 1 desetimiligramovou tabletu denně při akutním podání, nicméně při dlouhodobém nebo trvalém užívání je potřeba nedržet se tabulek, ale postupně najít tu nejmenší dávku, která ještě účinkuje. U drtivé většiny psů to bývá daleko nižší dávka, může to být třeba čtvrtka 10mg tablety denně, nebo i obden (zvlášť u „pouhé“ alergie). A pokud má pes vážné nežádoucí účinky, je potřeba hledat alternativu – snížit dávku, vyměnit Prednison za jiný kortikoid, případně hledat jiné způsoby léčby. Ne „cpát“ do psa podle tabulek celou tabletu denně bez ohledu na to, co to s ním dělá. Léčba kortikoidy však patří do rukou zkušeného veterináře.

Kdy je lepší injekce

S lokálními kortikoidy není takový problém jako s celkově podávanými (tabletami či nitrožilní aplikací). Problém bývá s vysazováním léku, kortikoidy si tvoří tělo v nadlevinách, a jakmile začnou být podávány „zvenku“ (tablety, nitrožilní aplikace), tělo vlastní výrobu kortikoidů utlumí a chvíli pak trvá, než ji po vysazení zase nastartuje. Proto když se podávají kortikoidy dlouhodobě, musí se vysazovat postupně, ne ukončit léčbu ráz na ráz ze dne na den.

Kortikoidy jsou takzvané stresové hormony, jako léčiva mají celkem široké spektrum použití, ale v zásadě se podávají především při alergiích a autoimunitních chorobách, tlumí imunitu a imunitní reakce. A to je obvykle důvod jejich podávání – u alergií je potřeba tlumit reakci organismu na alergen, u autoimunitních onemocnění se pak potlačují projevy. Takže v podstatě příčinu problémů přímo neřeší, jen korigují reakci těla.

S kortikoidy je to složitější, umějí být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Nicméně u krátkodobého lokálního podávání ve formě masti se jejich nežádoucích účinků nemusíte bát, ale také není vhodné kortikoidovou mast používat jako lék první volby.

Injekce jsou podávány v akutních případech nebo dle indikace lékaře, a to individuálně. Krátkodobě často zabrání rozšíření problému a velmi rychle zabírají. Pokud používáte kortikoidovou mast, tak ji na svého psího miláčka aplikujte v rukavicích.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vedlejší účinky u psů

Při léčbě kortikoidy se nejedná o prodloužení utrpení, ale o prodloužení kvalitního života. A to i o roky. Ano, nežádoucí účinky samozřejmě jsou, ty má každý lék, ale při správné indikaci a správném dávkování jsou daleko méně závažné než projevy choroby, kterou jimi léčíte.

Čímž se nedá jednoznačně říci, že každé nasazení kortikoidů je správné a skutečně léčí. Mnohdy jsou nasazeny skutečně „z jednoduchosti“. Ale v mnoha jiných případech je to jediná a nejlepší léčba, která umožní psovi anebo jinému zvířeti dlouhý a plnohodnotný život bez větších obtíží. Dlouhodobé užívání kortikoidů má však logicky své následky. Samotné vysazení kortikoidů pravděpodobně nepovede ke kýženému výsledku, neboť funkce nadledvin již bude pravděpodobně nevratně poškozena – nebudou tvořit kortikoidy v míře potřebné pro organismus. Nedostatek kortikoidů navíc spustí nejen alergické projevy.

Užívání kortikoidů je bohužel pro některé psy nezbytností. Mnohonásobně navýšené množství těchto látek v těle má ale vedlejší (nežádoucí) účinky:

  • vznik Cushingova syndromu;
  • po vynechání léčby nebo při rychlém snižování dávek může dojít k adrenokortikální insuficienci (takzvaná Addisonova choroba, je způsobena chyběním všech steroidů kůry nadledvin);
  • častou osteoporózu;
  • aseptickou nekrózu kyčelního kloubu;
  • poruchy zubní skloviny;
  • poruchu hospodaření se solí a vodou (následkem je přírůstek na váze, typicky nejvíce viditelný na trupu a obličeji);
  • zvýšenou chuť k jídlu (přispívá k přírůstku na váze);
  • dráždění žaludeční sliznice (pacient automaticky dostává přípravek na snížení kyselosti žaludku a ochranu sliznice);
  • ochablost svalů;
  • zvýšení hladiny krevního cukru (může dojít k rozvoji dočasné cukrovky);
  • snížení pevnosti kůže (může dojít až k tvorbě takzvaných pajizévek – strie);
  • zvýšení krevního tlaku;
  • zvýšenou ztrátu draslíku močí s jeho chyběním v organismu (draslík je pacientům dodáván ve formě tablet);
  • sníženou odolnost proti infekci;
  • rozvoj nespecifických infekcí (oportunními patogeny);
  • glukokortikoidy mohou maskovat lokální i celkové projevy zánětu (horečka);
  • podrážděnost, nespavost.

Seznam nežádoucích účinků je dlouhý. Některým komplikacím lze předcházet, jiným se ubráníme jen stěží. Kortikoidy jsou ale pro většinu chovatelů nezbytnou součástí života.

Kortikoidy a slunce

U dlouhodobého podávání je nutné hlídat játra, žaludek. Preventivně podávat například ostropestřec. Obecně se uvádí, že při užívání kortikoidů se nedoporučuje slunění.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cena kortikoidů

Prednison, ač je humánním lékem, se používá i ve veterinární praxi. Steroidy by se však měly brát, až když je to nezbytně nutné. Mějte na paměti, že tento lék zatěžuje při dlouhodobém užívání játra. Prednison je silné imonosupresivum, které reguluje v organismu obranné pochody. Prednison je v ČR ve veterinární praxi užívaný a někdy je jeho užívání opravdu nezbytné.

Cena přípravku Prednison 5 Léčiva:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 68,09 Kč

Cena přípravku Prednison 20 Léčiva:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 163,21 Kč

Cena přípravku Medrol

Lék Medrol je dostupný v těchto silách: 4 mg, 16 mg, 32 mg

MEDROL 4MG TBL NOB 30 I:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 82,90 Kč

MEDROL 16MG TBL NOB 50:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 242,34 Kč

MEDROL 32MG TBL NOB 20:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 354,90 Kč

SOLU-MEDROL 40MG/ML INJ PSO LQF 40MG+1ML:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 76,56 Kč

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© sking

odkaz na článek

. Prednison pro psa [online]. ČeskáVeterina.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Prednison pro psa

 Martina Svobodová

Dobrý den, chci se zeptat na dávkování medrolu u psa?
Četla jsem si dávkování u prednisonu který je podle tabulek ale nevím jak je to u medrolu? Můj pes má po prednisonu zvýšené dýchání, je to dost pro něj i pro nás obtížné, je to velmi slyšitelné a jako by právě uběhl závod. Bere 1/2 tablety denně. Díky za informaci.
Martina

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Prednison pro psa

 Oldřich Paulík

Pes 4 roky dostal Prednison 20 mg 2krát denně po 1apůl tableta na týden.

Dlouhodobě kulhá na zadní nohu. Dle veterináře hrozí přetržení křážového kolrního vazu Je to dobře,¨. Tato léčba??

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Prednison pro psa

 lucie

Dobry den, vet lekar gastro specialista nam pri lecbe IBD nasi fenky tvrdi ze neni treba podavat lek na ochranu zaludku pricemz vsichni co ho berou tvrdi opak. Jaky je na to prosim nejnovejsi ved.nazor?dekuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Www.prednison.cz

 eva

dobry vecer muj pejsek ma uz 2mesice ledovou packu byl na mnoha odberech a nikdo nic nevi i polstarky slezli na teto pacce a zase se vylecili ma tuto nozicku bolestivou ted dostala prednison a nic prosim pomoc jsem zoufala dekuji eva odpovi me nekdo

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Prednison pro psa při ochrnuti

 Lucie Dudyova

Dobrý den,opravdu může pomoct prednison,když nám pes ochrnul na zadní packy?Podle veterináře je to buď skriply nerv v páteři nebo vyhřezla plotýnka.Uz je to paty den,co nechodí a ty nohy tahá za sebou jak kus hadru.Prasky bere zatím druhý den,ale když ji vidím,tak se mi nechce věřit,že to rozchodi.Dekuji za odpoved

Počet odpovědí: 12 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Kortikoidy u psa

 Vlastimil Dobroň

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáVeterina

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS